Foredrag om
Krigsseilere og hva de ofret
for demokratiet
Dette er et gripende, lærerikt og tankevekkende foredrag som inspirerer publikum til selvinnsikt og refleksjoner om flere viktige tema i våre liv:
-Hvem er vi -og hvorfor har vi blitt som vi er?
-Hvordan kan våre forfedres opplevelser forme oss?
-Hva kan Posttraumatisk stress (PTSD) resultere i?
-Klarer vi som samfunn å ta vare på våre medmennesker som sliter?
-Hva kjempet krigsseilerne egentlig for?
-Hva var prisen de måtte betale for det?
-Hvordan kunne det skje? -I demokratiske Norge?
-Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bevare demokratiet som krigsseilerne
kjempet tilbake for oss i 1940-45?
Foredraget har en varighet på 60 minutter, der publikum får dypt innblikk i 2 vanlige gutters liv fra barndommen, oppveksten, tiden som unge sjøfolk i 5-årig krigsseilas, samt hvordan deres liv fortonet seg i tiden etter at freden kom frem til deres liv tok slutt.
Søren og Erling var begge født i 1920 og opplevde mye likt både i oppveksten og under krigen med fangenskap, livet om bord, i konvoifart med konstant fare for flybomber eller torpederinger.
Selv om begge hadde ganske like utfordringer som følge av krigsseilasen hadde de helt forskjellige måter å takle disse på, noe som resulterte i at livene deres
etter krigen på mange måter ble veldig forskjellige..
Publikums reaksjoner
Publikum som har sett foredraget har gitt følgende tilbakemeldinger:
"Tusen takk for et kjempeinteressant, innholdsrikt og spennende foredrag.
Spesielt avslutningen med vinklingen mot demokratiet i dag var både
overraskende og tankevekkende.
Dette er et foredrag som de fleste av oss burde få med seg!"
Arne Lervik
Leder Agder Krigsseilers Minneforening
"Dette var et interessant og lærerikt foredrag som belyste forskjellige historier om to av våre krigsseilere som kjempet den samme kampen for vår frihet. Det var både personlige og rørende historier vi fikk høre.
Siste del av foredraget som belyste hvilket ansvar vi som enkeltpersoner har for at demokratiet skal fungere, var også tankevekkende.
Foredraget kan virkelig anbefales!"
Britt Bringaker
Barnebarn av krigsseiler
"Takk for et flott foredrag om de norske krigsseilerne. Foredraget fortalte om hvilke prøvelser krigsseilerne måtte gjennomgå i konvoi-farten og hvordan de som var så heldige å overleve krigen ble merket for livet.
Norske myndigheter behandlet krigsseilerne meget dårlig og er en meget trist og stygg historie i etterkrigstiden.
Dette foredraget synes jeg var både rørende og ga en god fortelling om de som virkelig var helter under krigen."
Johnny Ramsrud
Politisk aktiv
"Dette foredraget om to krigsseilere kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Det er etterkommere etter to norske krigsseilere som gir deg et levende, følelsesladet og interessant bilde av to helter under krigen. Krigsseilerne var i konstant fare for angrep fra fly og ubåter og uten deres heroiske innsats ville vi ikke ha vunnet krigen. Hva de ofret for vår frihet må vi ikke glemme. En frihet vi ikke må ta som en selvfølge. Derfor er det også viktig å formidle dette til de neste generasjonene."
Kristin Wathne
Styremedlem Agder Krigsseilers Minneforening
"Dette var et godt og engasjerende foredrag. Det ble en sterk opplevelse å få historien om en far og en bestefar fortalt så respektfullt og fint. Vi sitter igjen med et ærlig bilde av hva krigens påkjenninger og prøvelser gjorde med akkurat disse to.
Foredragets del to tok utgangspunkt i demokratiets verdier. Med bakteppe i krigsseilernes kamp for liv og død, fikk vi en sterk påminnelse om at kampen for å bevare vår frihet og våre grunnleggende rettigheter som land og folk, må tas vare på av oss alle.
Jeg anbefaler alle å få med seg foredraget om krigsseilerne og hva de ofret for demokratiet. "
Sissel Elstad Isaksen
Medlem Agder Krigsseilers Minneforening
Foredragsholdere
ANITA LØVRAK
Barnebarnet til krigsseiler Søren Brandsnes
Krigsseiler Søren Brandsnes døde i 2017, 97 år gammel. Anita var heldig som ble godt kjent med sin bestefar som klarte å snakke om det han hadde opplevd under krigen, uten å være bitter. Gjennom sin bestefar lærte hun hvor viktig det er å formidle krigseilerenes historie videre til kommende slekter. Vi må aldri glemme hva de ofret for demokratiet og hvordan de ble behandlet av samfunnet etter krigens slutt.
Bestefar til Anita brukte store deler av livet sitt på å skrive ned andre krigsseileres historier og han var viktig i arbeidet for at D/S Hestmanden ble et flytende krigsseilermuseum.
Anita ønsker å videreføre sin bestefars engasjement gjennom å formidle krigsseilernes sterke historier. Ekstra viktig er det nå, da de selv ikke lengre kan gjøre det.
RONNY GRINDSTEIN
Sønn av krigsseiler Erling Grindstein
17 år gammel mistet Ronny sin krigsseiler-pappa, uten at de rakk å bli godt kjent med hverandre. Ved å lære om krigsseilernes historier forstår han nå bedre hvem sin far var -og hva det var som hadde formet både han selv og hans pappa som mennesker.
Gjennom nettopp krigsseilernes historier, i tillegg til sin tid som folkevalgt politiker, har Ronny innsett hvor verdifullt vårt demokrati er, samt hvor sårbart det er i dag og sier følgende:
"Krigsseilerne viste oss at demokratiet er verdt å dø for. Derfor er det viktig å formidle denne historien slik at kommende generasjoner kan lære av historien for å sikre et sterkt folkestyre i fremtiden."
Vet du om noen andre som kan ha interesse for dette foredraget?
Del gjerne siden på dine sosiale media.
Copyright © 2023 Sanitas AS All rights reserved.